Profile photo of admin

Модни термини

Питали ли сте се, какво значат всички тези думи, свързани с дрехите, които често чуваме…? Те се наричат “ Модни термини “ и служат за поясняване и разбиране на модната индустрия. Обикновените хората не ги интересуват, но ги касаят, защото понякога се налага да обясняват или искат нещо от тази свера. Затова рещих да Ви запозная с част от думите със специално значение.

ВИСША МОДА (ОТ КУТЮР)
Изкуство да се шият дрехи. Колекция от висшата мода се създава предимно за специализирани ревюта и изисква сложна шивашка техника. Тя показва тенденциите в най-чистата им форма и представлява имидж на съответната модна марка. Само няколко от най-известните модни къщи създават висша мода, зашото по-принцип начинанието не е икономически рентабилно. За всеки модел са необходими стотици часовепрецизна работа, а творенията обикновено не могат да се носят извън подиума и са предмети на изкуството. Все пак за някои от тях има и клиенти, повечето от които предпочитат имената им да бъдат запазени в тайна. Тези клиенти купуват оригинала или си поръчват дреха от същия модел по собствена мярка. Някои прооизведения на висшата мода се носят на церемонията по връчване на Оскарите. Цени не се коментират, но се знае, че дори само една блуза може да струва 10 000 евро.

ВИСША МОДА ЗА КОЖЕНИ ОБЛЕКЛА (ОТ ФУТЮР)
Изкуството да се шият кожи, което е не по-малко сложно от висшата мода в текстила. Днес с нея се занимават само няколко модни къщи-например Fendi (“ Фенди“ ), но и за тях основна дейност е обичайното производство на кожени облекла.

КОЛЕКЦИЯ
Може да се отнася до цялата продукция за един сезон, като например лятна или зимна колекция, а може и просто да означава конкретна линия облекла или аксесоари, например колекция якета или дамски чанти.

ЛАЙФСТАЙЛ ПРОДУКТИ
В широкия смисъл на думата това са луксозни продукти, които не са от първа необходимост, а по-скоро имат за цел да постигането на определен имидж или начин на живот. Освен облекла, марки като „Армани“ предлагат богата гама лайф стайл продукти – шоколадови бонбони, спално бельо, порцелан и мебели, като свички те се придържат към стила, който марката налага.

С това се надявам да разкривам и разбулвам по малко тайните на цялата тази dior-ss09-03индустрия. Защото, когато човек има информация взима по-лесно решения.

Източник „Модата“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>